20 March, 2011

Aro 240 (1972) - DeAgostini/IST Models

      Aro 240 a fost primul model din seria Aro 24, 0-ul de la sfarsit desemnand caroseria in 2 usi, deschisa, eventual acoperita cu prelata. A intrat in productie in 1972 si a fost produs pana la inchiderea uzinei, in 2006, avand mai multe imbunatatiri tehnice si estetice. Toata gama Aro 24 a suferit o multime de facelift-uri imprumutand de asemenea componente de la alte autovehicule romanesti. Odata, foarte comun, modelul exact reprezentat de aceasta macheta este unul extrem de rar astazi, daca nu chiar disparut in totalitate.

      Macheta reproduce prima varianta a lui Aro 240, una dintre cele mai longevive ca perioada de productie. Este vorba de varianta cu grila frontala din metal, care s-a produs atat cu faruri dreptunghiulare cat si cu faruri rotunde. Aceasta este foarte bine reprezentata, avand orificiile grilei vopsite cu negru. Semnalizarile fac corp comun cu modelul dar sunt reprezentate prin decal-uri. Bara reproduce varianta cu tampoane mici, in realitate existand si o varianta cu tampoane mai mari, asemanatoare cu ale primei Dacii 1300. Pe bara este aplicat un nr de inmatriculare de Brasov . Pt aceasta macheta s-a optat pentru stergatoare incorporate in model, lucru care mi se pare destul de potrivt, acestea parand mai realiste, decat oarecare stergatoare aplicate, dar realizate mai prost. Prelata este din plastic, bine facuta, si se poate detasa. Interiorul este corect reprodus, fara decal-uri. Fiind vorba de primul Aro 240, stopurile sunt rotunde, in partea din spate mai gasindu-se si roata de rezerva aplicata pe un suport asemanator cu cel real.
Rotile sunt putin cam mari, si cred ar fi fost mai potrivite unele mai simple, de strada, iar o alta problema este culoarea, aceasta nefiind disponibila pe un model civil.

Aro 240 (1972) - DeAgostini/IST Models

        Aro 240 was the first model of the Aro 24 series, the "0" from the end meaning the open 2 door body type, optionally covered with a canvas cover. It went in production in 1972 and was produced until the factory was closed, in 2006, suffering many esthetically and technical updates. All the Aro 24 range went through a series of facelifts, also borrowing items from other Romanian cars. Once very common, the model replicated by this miniature is very rare today, if not extinct.

       The scale model replicates the first version of Aro 240, one of the longest time in production: the one with metal grille which was also produced with round headlights. The grille is very well made with the holes painted in black. The blinkers are one with the body but they are represented by decals. The bumper is well made, having a license plate registered in Brasov. For this model, the producer choose to make the wipers incorporated in the model, which i find very welcomed. The canvas cover is plastic, very nice made and detachable. The interior is correct, without any decoration. On the back side, the backlights are round, and we can see the spare wheel mounted onto a frame similar with the real one.
     The wheels are a bit large, personally i think some street wheels would have been more suitable. The dark green color was available only for military vehicles.





6 comments:

  1. Buna ziua! de unde as putea procura o astfel de macheta?

    ReplyDelete
  2. cred ca inca se gaseste pe www.okazii.ro
    Daca nu, e cam greu. S-au gasit foarte putine, dar s-ar putea sa reapara la toamna

    ReplyDelete
  3. Where i can get one?

    ReplyDelete
  4. cica am auzit ca ise scoate prelata .lafel si la LUAZ. amai vazut pe net ca cineva la ropt in spate si la facut camion de butuci .mie imi pace cel mai mult . dar la mine partbrizu de dat putin in inauntru si numai are oglinda

    ReplyDelete